Stan przedcukrzycowy to zaburzenie, które z czasem prowadzi do rozwoju cukrzycy. Powstrzymanie tego procesu stanowi ważne wyzwanie zarówno dla lekarzy jak i pacjentów.

Za najskuteczniejszą metodę uważa się zmianę stylu życia, wiążącą się ze zwiększeniem aktywności fizycznej oraz wprowadzeniem modyfikacji dietetycznych.

W badaniu Stentz F. i wsp. porównywano wpływ 6-miesięcznej interwencji żywieniowej z zastosowaniem diety bogatobiałkowej (30% białka, 30% tłuszczu, 40% węglowodanów) z dietą bogatowęglowodanową (15% białka, 30% tłuszczu, 55% węglowodanów) na tolerancję glukozy oraz parametry metaboliczne u otyłych dorosłych ze stanem przedcukrzycowym.

W badaniu wzięły udział 24 osoby, przydzielone losowo do dwóch równolicznych grup. Raz w tygodniu dostarczano pacjentom odpowiednio skomponowane posiłki na każdy dzień. Na początku badania oraz po jego zakończeniu wykonano doustne testy tolerancji glukozy OGTT, testy z zastosowaniem posiłku mieszanego MMT oraz badanie składu ciała metodą DEXA.

Po 6-miesięcznej interwencji zaobserwowano powrót do prawidłowej tolerancji glukozy u 100% pacjentów stosujących dietę bogatobiałkową oraz u 33.3% pacjentów stosujących dietę bogatowęglowodanową. W obu grupach zaobserwowano istotny spadek masy ciała, a w grupie osób stosujących dietę bogatobiałkową dodatkowo wzrost beztłuszczowej masy ciała.

Wydaje się, iż odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta bogatobiałkowa może przynosić lepsze efekty w poprawie gospodarki węglowodanowej u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym niż dieta bogatowęglowodanowa.

Stentz FB, Brewer A, Wan J, et al., Remission of pre-diabetes to normal glucose tolerance in obese adults with high protein versus high carbohydrate diet: randomized control trial; BMJ Open Diabetes Research and Care 2016;4:e000258. doi: 10.1136/bmjdrc-2016-000258

Zobacz również

Poleć Diaforum znajomemu!

Wyślij >
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie i dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Pliki te można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji w stopce, w zakładce Nota prawna.
Rozumiem