W wielu dotychczas przeprowadzonych badaniach wykazano, że wzrostowi stężenia hemoglobiny glikowanej towarzyszy wzrost ryzyka zgonu u chorych na cukrzycę. W badaniach NHANES wykazano, że wyższy poziom HbA1c to większe ryzyko zgonu z przyczyn ogólnych, jak również sercowo-naczyniowych, czy też nowotworowych. Tylko w nielicznych badaniach analizowano powiązania pomiędzy HbA1c, a śmiertelnością u osób w wieku ≥ 65 lat z i bez cukrzycy.

Zobacz również

Poleć Diaforum znajomemu!

Wyślij >
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie i dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Pliki te można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji w stopce, w zakładce Nota prawna.
Rozumiem